“YAŞAM BOYU SPOR” Kayıtlarım (1984)

İnsan hayatında bazen küçük bir olay veya bir tesadüf bir çok şeyi değiştirebilir. Benim hayatımda da böyle şeyler oldu kuşkusuz. Bunlardan bir tanesi, Dr.Necmettin Erkan’ın “Yaşam Boyu Spor, SAĞLIK ZİNDELİK MUTLULUK ve GÜZELLİK İÇİN” isimli kitabını(Birinci Baskı: Ekim 1982) okuduktan sonra oldu. Kitaptaki fikir ve bilgilerden yola çıkarak düzenli spor yapmayı çok önemli bir öncelik olarak hayatıma uyarlamaya karar verdim. Aslında daha önceleri de sporu sağlıkla ve zindelikle eşleştirmeme karşın, düzenli sporun yararlarını tam keşfedememiştim. Böylece büyük bir kararlılık ve zevkle spor yapmayı sürdürdüm. Bugün de, bağışıklık sistemini güçlendiren unsurlardan biri olarak düzenli spor yapmaya özen gösteriyorum.

Dr.Erkan’ın Kitabının arka yüzünde yazılı olan “Güçlü olmanın, yaşam sevincinin yolları… Ruhsal ve bedensel gençleşme… Dengeli beslenme… Kadınlara güzellik ve mutluluk reçetesi… Erkekler ve kadınlar için serbest ve aletli hareketler, yaşam boyu uygulanacak spor türleri…” ifadeleri, yazarın hazırladığı televizyon programlarından kitabına aldığı konular. Kitapta, yaşam boyu spor yapmayı merkeze koyan anlayışla yapılacak sporlardan kazanılan puanlar listelenmiştir. Puanların haftalık toplamına önem verilmekte ve sporların hafta boyunca  dağılması, yani haftasonu atleti olmamak gereğinin altı çizilmektedir.

Ankara’daki Petkim Genel Müdürlüğü’nden tayinimi isteyerek 1981 Ekim ayında Aliağa Tesislerinde göreve başlamıştım. Petkim lojmanlarında, emekli olacağım 2003 yılına kadar ikamet ettiğimiz 22 yıl süresince, düzenli spor yapmayı alışkanlık haline getirdim. 1984 yılından itibaren yaptığım sporları mesafe, süre ve puan olarak tablolara kaydetmeye başladım. Bu tablolardaki puan sütunlarında haftalık toplam puanlar / olarak belirtilmiştir.

Yürüme ve koşu mekanları olarak Petkim Lojman alanındaki yollar, Site-II Çim Saha, Site-I Petkim Stadı ve diğer sporlarda Petkim spor tesislerini kullandım. Diğer bütün yerler, ABD’den Japonya’ya kadar(!) tablolarda özel olarak belirtilmiştir.

İlk sayfadaki tabloda 15 Mayıs 1984 tarihli ilk kayıtı, 80 dakikalık bir futbol etkinliği olarak yazmışım. Dr.Necmettin Erkan’ın kitabına göre bu 15 puanlık bir spor olarak gözükmektedir. Haftanın devamındaki 3200 metrelik 15 ve 17 dakika süren 2 koşunun 11 ve 9 puanları ile o haftayı 47 puanda bitirmişim. Hedefteki haftalık 30 puanla karşılaştırınca, iyi bir toplam puan. Sonraki günlerde tenis, voleybol, futbol puanlarıyla devam etmişim.

Yüzme sezonu başlayınca yaşam boyu spor puanları için Petkim Çayağzı Tesislerindeki plajın iki ucu ve dubalar arasındaki rotalarda yüzdüm. Buradaki mesafeleri bazen haritalardan, bazen de bizzat misina ile ölçerek belirlemiştim. Yüzme puanları nispeten düşük olduğundan, haftalık puana ulaşabilmek için, zaten suları çok soğuk olan plajda kötü havalarda bile kendimi yüzmeye zorladığımı hatırlıyorum.

Böylece haftalar aylar ve yıllar boyu, gerek Petkim’deki tesislerde ve gerekse başka şehir ve ülkelerde yaptığım her spor etkinliğini kaydediyordum. Görevli olarak gittiğim 5 günlük Tokyo seyahatimde bile koşu ayakkabılarımı beraberimde götürmüştüm(Tablo:50, 29 Ağustos 1998).

Koşularımı yazın sabahları, kışın akşamları Petkim Lojmaları içindeki yollarda yapıyordum. Mesafeleri bazı haritalaradan bulmuştum. Bulamadıklarımı adımlıyordum. Daha sonraki yıllarda Petkim Lojmanları dışındaki yerlerde, Aliağa ve Bornova yollarında otomobilimi kullanarak koşu parkurları ölçmüştüm.

1988  bahar aylarından itibaren Site-II’deki çimen sahada koşmaya başladım. Bu sahanın çevresi klasik 400 metreden az olmasına karşın, zeminin çimen olması ve eve yakınlığı nedeniyle kolaylıklar sağlıyordu. 

Petkim Stadyumu’ndaki 400 metrelik koşu pistindeki ilk koşumu 24 Şubat 1991 tarihinde yaptım. Buradaki koşularımla ilgili anılarımı ayrı bir yazı konusu olarak hazırlayıp  5 Ekim 2010  tarihinde yayınlamıştım. Bu yazım aşağıdaki adresten okunabilir:

Petkim Stadyumu’nda Sağlıklı Yaşam Koşularını Başlattım! (1991)

Kaydettiğim ilk koşumun mesafesi 3200 metreydi. 1985 başından sonra ağırlıklı olarak 4000 metrelik koşuları tercih ettim. Genellikle çok uzun mesafe koşmayı hiç düşünmüyordum ama, zaman zaman biraz daha uzun mesafeleri koşuyordum.

İlk 10 bin metre koşumu, jogging temposunda yürüyüş ve koşu olarak 29 Ekim 1987 tarihinde yapmışım; derecem: 1 saat 8 dakika 12 saniye’de 10.4 km! Sonra 1991 yılı sonlarında Sitelerden Aliağa’ya yaklaşık 10 bin metreyi bir saat civarında koştum. Daha sonra da 1994 ve 1996’da birer defa 1:04 civarında 10 bin metre koşmuşum.

Koşu hayatımın en verimli yılı olan 1998 yılında(50 yaşımdayım artık!), Petkim Stadı koşu yolunda 10 bin metreyi 1:04’den başlayarak 59 dakikaya kadar indirmiştim. Ayrıca 1998 Haziran’da 15 km(1:38:29) ve Eylül’de 20 km (2:25:26) koştum. Kayıtlarımdan çıkardığım sonuca göre, 1998 yılı boyunca yaptığım koşuların ortalaması 3.15 gündebir 5.112 km olmaktadır.

İlk doğa sporu etkinliğimi 24 Mart 1991 tarihinde Yamanlar Karagöl’e yürüyerek yaptım. Böylece spor hayatımda yepyeni ve çok değerli bir sayfa açılmış oluyordu. O tarihten beri halen devam etmekte olduğum doğa yürüyüşlerimde 28.sezonu yaşamaktayım. Haftasonu, o zaman çok da doğru olarak tablolara yazdığım, Dağ Yürüyüşleri yapmaya başlayınca, haftalık toplam puanları 30+ diye yazmam yeterli oluyordu. 

Bugüne kadar yaptığım 50 kilometrelik en uzun doğa yürüyüşümü 15 Mart 1992 tarihinde Bergama’dan başlayarak Petkim Site-II’ye kadar tek başıma yaptım. Bir gün önce de Petkim Lojmanlarından başlayıp Çayağzı tesislerine kadar gidip dönmüştüm. Yaklaşık 20 km’lik bu etkinliği, bir gün sonraki 50 km’lik yürüyüşün ısınması gibi düşünmüştüm. Bu anımı, ayrı bir yazı olarak kaleme almayı düşünüyorum.

1984 yılında Yaşam Boyu Spor ilkelerini özetlemek üzere bir metin hazırladım. Biraz dikkat çekmek, biraz da ne olduğunu adında hissettirmek için, sağlık ögesini de katarak, Sağlık İçin Yaşam Boyu Spor kelimelerinin baş harflerinden “Siyabospor” ismini türettim. Siyabosporu anlatan bir yazım Petkim Petrokimya Şirketimiz resmi dergisi olan Petkim Dergisi’nin Aralık 1988 tarihli 62.Sayısında yayınlandı. Siyabospor yazımı 6 Mart 2009 tarihinde blog sayfamda aynen yayınlamıştım:

Sağlık İçin Yaşam Boyu Spor, SİYABOSPOR (1984)

Doktorların sağlık için koşmayı önermedikleri 60 yaşımdan sonra, koşma yerine yürümeyi tercih etmeye başladım.  Kaydettiğim son koşumun tarihi 9 Ocak 2010, Villakent Sazlıgöl civarında jogging temposunda 5 km koşmuşum. Bundan sonra spor notlarımdan tablolar hazırlamaya son verdim ve 2009 yılının Şubat ayından itibaren kendi blog sayfamı hazırlamaya başladım.

Aşağıdaki fotoğraf albümünde, 1984-2010 yıllarında Yaşam Boyu Spor etkinliklerimi kaydettiğim tabloların fotoğraflarını görebilirsiniz. 

Not: Aşağıdaki fotoğrafları herhangi birine tıklayıp, açılan penceredeki veya klavyeniz üzerindeki ok işaretleri yönünde izleyebilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *