ARKAS Sanat Merkezi’nde ARA GÜLER Fotoğraf Sergisi (27 February 2020)

“İnsanlar bakarak, görerek, yaşayarak bir şeyleri öğreniyor değil mi? Ben de baktım, gördüm, yaşadım, öğrendim işte. Bir de çektim.Haydi Merhaba!”

Merhaba İzmir!

Ara Güler, hayatı boyunca belki de en çok kullandığı kelimelerden biri olan “merhaba” ile bu kez İzmir’i selamlıyor. Arkas Sanat Merkezi, Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi(AGAVAM) ve Ara Güler Müzesi işbirliğinde düzenlenen sergide, Ara Güler’in gençlik yıllarında yaptığı edebi çalışmalar, doğup büyüdüğü ve yaşamı boyunca belgelediği İstanbul’a ait fotoğraflar, ulusal ve uluslararası kültür sanat dünyasından önemli isimlerin portreleri yer alıyor. Bu fotoğraflara, Ara Güler’in dünya kamuoyuna tanıttığı Afrodisias, Nemrut Dağı ve Nuh’un Gemisi ile ilgili fotoğrafları eşlik ediyor.Muhabir olarak defalarca ziyaret ettiği İzmir’in daha önce hiç sergilenmemiş fotoğrafları ile İzmir çevresinde yeralan Agora, Efes, Bergama, Allionai gibi antik kentlerin fotoğrafları, bu bölgelerin zaman içindeki değişimini gösteriyor. Sergi kapsamında yer alan Ara Güler’in kariyeri boyunca kullandığı kameraları, basın kartları, kaşe ve ıstampaları, kontakt baskıları, kendi hazırladığı kitap maketleri; Güler’in çalışma metotlarını ve fotoğrafçı yönünü ortaya koyarak hayatının çeşitli dönemlerini takip etme şansı sunuyor.

“ Ara Güler (1928-2018)

Türkiye’de yaratıcı fotoğrafçılığın uluslararası alanda ün kazanmış en önemli temsilcisi olan Ara Güler, İstanbul’da doğdu. Gençlik yıllarında sinema ve tiyatro ile ilgilendi, gazete ve dergilerde öyküleri yayımlandı. Gazetecilik yaşamına 1950’de Yeni İstanbul gazetesinde başlayıp, 1956’da Time, Life, 1958’de Paris Match ve Stern dergilerinin Yakındoğu foto muhabirliğini üstlendi. Magnum Photos fotoğraflarının uluslararası dağıtımına başladı. Aynı yıllarda yaptığı Nuh’un gemisi ve Nemrut Dağı röportajları, ardından Afrodisyas fotoğrafları, bu bölgelerin yeniden keşfedilmesini ve dünyaca tanınmasını sağladı. 1961’de British Journal of Photography Year Book, onu dünyanın en iyi yedi fotoğrafçısından biri olarak tanımladı. Aynı yıl Amerikan Dergi Fotoğrafçıları Derneği’ne (ASMP) kabul edildi ve bu kuruluşun Türkiye’den tek üyesi oldu. 1962’de Almanya’da Master of Leica ünvanını kazandı, ünlü Camera dergisi onunla ilgili özel sayı hazırladı. Fotoğrafları Time Life, Horizon, Newsweek ve Skira Yayınevi tarafından yayınlarında kullanıldı. Türkiye’de ve yurtdışında pek çok ödül kazanan Güler, dünyanın dört bir yanında yüzlerce sergi açtı ve onlarca kitabı yayımlandı. Bertrant Russell’dan Winston Churchill’e, Arnold Toynbee’den Picasso’ya, Salvador Dali’ye kadar bir çok ünlü kişinin fotoğrafını çekti, onlarla röportajlar yaptı.”


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *