MERKEZİ KUŞADASI KÖRFEZİ İÇİNDE OLAN DEPREM, İZMİR’DE ÇOK ETKİLİ OLDU! – 31 Ekim 2020

Dün İzmir’in Güney’i ile Aydın’ın Batı istikametinde, merkezi Yunanistan’ın Sisam Adası’na çok yakın Kuzey kısmındaki denizde Saat: 14:51’de meydana gelen 7 şiddetine yakın bir deprem, İzmir ve birçok çevre illerden hissedildi. Ancak İzmir, sadece hissetmekle kalmadı, başlarda 20 kadar olduğu ilan edilen yıkılan evlerde, Bugün Saat 17’de 28 ölü ve 885 yaralı tesbit edildiği bildiriliyor. Halen enkazlardaki kurtarma çalışmaları devam etmekte olduğundan bu rakamların 100 ve 1000 olacağını tahmin etmekteyim maalesef!

Bilindiği gibi aslında deprem öldürmez, depreme uygun olmayan binalar öldürür. Nitekim herkesin de kolayca tesbit edebildiği gibi yıkılan binaların hemen yakınında, hatta bitişik binaların yıkılmadığını gördük. Demek ki yıkımların sebebi deprem değil, depreme dayanıklı olarak yapılmamış binalar için yıllardır ülkeyi yönetenlerin dişe dokunur bir iş yapmamış olmaları ve kaderci vatandaşlarımızın kayısızlıklarıdır.
Diğer taraftan şayet depremin merkezi İzmir olsaydı, yıkımların çok fazla olacağı kolayca söylenebilir. Bu nedenle son olayı minimum zararla atlattığımı ve olası yenileri için yapılması gerekenlerin de gene hiçbir şekilde yapılmayacağını tahmin etmekte olduğumu söyleyebilirim.

Benim naçizane öngörümü ifade eden 2 Kasım 2020 tarihli yazıyı aşağıda veriyorum:

Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür’den korkutan açıklama: ‘6,9 şiddetindeki deprem beklenen deprem değil’

Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, İzmir’de meydana gelen 6,9 şiddetindeki depremin beklenen deprem olmadığını, İzmir yarımadasını kesen faylarda bir hareketlik beklendiğini ve şiddetli depremlerin devam edebileceğini söyledi.

Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Tele1 Ana Haber’de İzmir’de meydana gelen 6,9 şiddetindeki depremin beklenen deprem olmadığını, bu yüzden teyakkuzda bulunulması gerektiğini söyledi.

Depremin şiddetiyle ilgili farklı açıklamaların olduğunu ancak Kandilli Rasathanesi’nin verdiği 6,9 şiddetinin doğru kabul edilmesi gerektiğini söyleyen Görür, bunun nedenini depremin olduğu yerdeki Yunan adasında da Yunanlıların tespiti ve ABD jeoloji servisinin tespit ettiği büyüklüğün Kandilli Rasathanesi’nin verisiyle uyuşması olarak gösterdi. Depremin hasar durumu da göz önüne alındığında 6,9 şiddetinin daha doğru olabileceğini öne sürdü.

“ANA FAYIN DEVAMI OLARAK GÖRÜYORUM”

“İzmir’de bir deprem bekleniyordu ama İzmir’de beklenen deprem sanıyorum bu deprem değil” diyen Görür şu açıklamalarda bulundu:

* Bu deprem Kuşadası Körfezi içerisinde meydana geldi. İzmir yarımadasını kesen çok sayıda kuzeydoğu güneydoğu yönlü canlı faylar var. İzmir’de beklenen deprem bu İzmir yarımadası üzerindeki kuzeyli faylar.

* Onların da genel olarak ürettikleri deprem 6’lar mertebesinde, en fazla 7 mertebesinde. bugün İzmir’i etkileyen depremler tarihi kayıtlarda incelendiğinde büyük çoğunluğunun 6’lar mertebesinde olduğu görülür.

* İzmir’de deprem oluşturan değişik fay kaynakları vardır. Bunların bir kısmı doğu-batı yönlüdür. Bir diğer grubu da kuzey-güney yönlüdür. Dolayısıyla bunlar İzmir yöresinin kuzey güney yönlü gerilme rejimine bağlı olan faylardır.

* Bu son deprem doğu-batı yönlü olan sistemin bir ferdidir. Bu depremin ben şahsen bizim büyük menderes grabenini sınırlayan ana fayın deniz içerisindeki devamı veya bununla irtibatlı olabilecek bir fay olarak görüyorum.

“‘DEPREM OLDU, BİTTİ’ DÜŞÜNCESİNE GİRMEMEK GEREK”

Yetkilileri bu konuda uyaran Görür sözlerini şöyle sürdürdü:

* Doğu-batı yönlü fay üzerinde 6,9 büyüklüğünde bir deprem olunca bu fayın bu yöresinde stres azaldı. Ancak böyle bir deprem bu fayın çevresindeki komşu fayların üzerinde stres alanında değişikliklere neden olmuş olmalı. Bu ne demektir? Bu faya yakın olan bu fayı kesen faylar var.

* Mesela Seferihisar ve Tuzla fayları bunun en güzel örnekleri. Dolayısıyla bu deprem Seferihisar ve Tuzla fayının üzerinde stres alanı değişimine, o da dolaylı olarak bu fayların depremselliğindeki değişime neden olabilir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *