Suuçan Şelalesi (9 May 2009)

Türkiye’de Suuçan Şelalesi ismini çağrıştıran başka şelaleler de vardır. Örneğin bunlardan Antalya/Serik ilçesindekinin ismi Uçan Su Şelalesi,  Alanya’daki Uçan Şelale ve Mustafakemalpaşa’daki da Suuçtu Şelalesi’dir.  Bu yazının konusu olan Suuçan Şelalesi ise İzmir’in Menemen ilçesi sınırları içinde yeralmaktadır. Taşıtla ulaşılamadığı için henüz doğal güzelliğini kaybetmeyen bölgede, geçen hafta sonu Petkim Dağcılık Grubu, Karşıyaka ve Zirve Dağcılık  Kulüpleri doğa yürüyüşleri yaptılar. Nispeten daha yağışlı geçen bu seneki kış mevsimi sonrasında suları önceki yıllara kıyasla oldukça  çok artan şelaleyi bol bol görüntülediler. Bu nedenle yazımın sonunda bugüne kadar 4 defa katıldığım Suuçan Şelalesi yürüyüşlerinde çektiğim fotoğraflardan seçtiklerimi değil,  şelalenin en son fotoğraflarını yayılayacağım.suucan_kroki

Bu yazımda şelalenin ismi üzerine aktarmak istediğim bazı bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum. Doğa sporları etkinliklerine başladığım 1991 yılından itibaren İzmir çevresindeki doğa yürüyüşlerimizde zaman zaman Suuçan Şelalesi’ne de gidiyorduk.  Şelaleye yaptığımız geziler veya şelaleden geçerek devam eden doğa yürüyüşleri çok ilgi çekmekteydi. Diğer taraftan Bölgede yaşayan bir çok kişinin bu şelaleden haberi yoktu. Şelaleyi bilenler de genellikle şelaleye “Aliağa Şelalesi” veya “Menemen Şelalesi” gibi isimler takıyorlar ve bu nedenle de şelalenin yeri üzerinde çeşitli yorumlar yapılıyordu. Zira şelaleye Menemen’e bağlı Çukurköy’den veya Turgutlar köyünden ulaşılabildiği gibi Aliağa’ya bağlı Karakuzu köyünden de gidilebilmektedir. Benim tahminim şelalenin Menemen sınırları içinde kaldığı doğrultusunda olmakla birlikte, bugüne kadar hangi ilçenin sınırları içinde kaldığını bildiren resmi bir açıklama göremedim.İDADİK Dergisi

Şelalenin ismini ilk defa İDADİK Dergisi’nin (İzmir Dağcılık ve  Doğa Sporları İhtisas Kulübü) Nisan 2000 tarihli  5. Sayısı’nda gördüm. Sözkonusu yazının yazarı 30 yıllık arkadaşım Zafer Gürhan ile Petkim’de başlayan arkadaşlığımız, ailecek yaptığımız geziler ve doğa sporları etkinlikleri ile sürerek bugünlere kadar gelmiştir. Zafer Gürhan şelaleye konulan ismi yazısında ilk defa kullanarak şelalenin bence “İsim Babası” olmuştur. Zira bu şelaleye verilen Suuçan ismi daha önce herhangi bir şekilde seslendirilmişse de, yazılı olarak ilk defa yayınlandığından yazar bu onurun sahibi olmuştur. Ben daha önce yayınlanmış bir kayıt bilmiyorum. Bu konuda başka bir bilgisi olan varsa yayınlamak isterim.Suuçan Şelalesi

Aşağıda şelalenin en yeni fotoğraflarını Petkim’den Dostum Çetin Tokatlı‘nın çektiği karelerden seçtim. Resimleri izlemeden önce Zafer Gürhan’ın İDADİK Dergisinde çıkan yazısından birkaç satırı okumanızı isterim:

DUMANLIDAĞ’DA BİR GÜZELLİK, SUUÇAN ŞELALESİ

Gediz ile Güzelhisar Çayı arasında Kuzey Ege’de bir dağ yükselir. Dumanlıdağ, adına yakışır bulutlu tepesi  ile bu bölgede dikkati çeker. Gizemli bir çekiciliği vardır sanki bu dağın…

Dumanlıdağ’ın tam ortasında çevresindeki tepelerle gizlenmiş küçük bir yayla vardır. Üzerinde şirin mi şirin bir dağ köyü, Çukurköy bulunur. İşte bu yayladan doğan İbrim deresi kuzeye doğru güzel bir vadide yoluna devam eder. Yaklaşık 4 km sonra 40 metrelik bir yardan kendini aşağı bırakır…

Şelale bazalttan bıçakla kesilmiş gibi düzgün bir yardan aşağı dökülür. Döküldüğü yerde küçük bir gölet yapar…

Çevre doğallığını yitirmemiştir henüz. Orman daha elini eteğini çekmemiştir buradan…

Dağlar içinde ne güzellikler gizler bilinmez. Onlar sevgisini kendisi ile paylaşanlara bunları bir armağan olarak saklar.”

İyi seyirler.

Not: Aşağıdaki fotoğrafları, herhangi birine tıklayıp, açılan penceredeki veya klavyeniz üzerindeki ok işaretleri yönünde izleyebilirsiniz.

28 thoughts on “Suuçan Şelalesi (9 May 2009)

  1. Beklediğinizden çok çok daha güzel. Çok temizdir.
    Sakin sessiz. Huzur veren bir yanı var.
    Suyun soğukluğu da insanı kendine getirmeye yeter.
    Gitmenizi tavsiye ederim.

  2. Bugün (25 Ekim 2009) Ege Dağcılık Gurubu ile birlikte Menemen Çukurköy’den Suuçan Şelalesi’ne yürüyüş yaptık. Yaz sonu olması nedeniyle şelalede su azdı ama bölgenin sonbahar güzelliği harikaydı. Yarın fotoğrafları yayınlayacağım. Bu taraflara gelirseniz birlikte yürürüz. Selamlar.

  3. Köyümüzü tanıttığınız için teşekkür ederiz. Köyümüzde keşfedilmeyi bekleyen daha fazla güzellikler var. Onlar da neler diye geçiyodur aklınızdan:), işte cevap: Yaz sezonu geldiğinde domates, fasulye, biber, patlıcan, maydonoz gibi sebzeler yetiştirilmektedir. Bunları da keşfederseniz memnuniyetimiz daha da katlanacaktır.

  4. merhabalar bilgilendirici bu yazı için çok teşekkürler biz bisiklet ile bu Suuçan şelalesini ziyaret etmek istiyoruz. bisiklet ile şelaleye gidilebilir mi ? birde şelaleye kadar gitmişken suya girip yüzme imkanı olur mu ?

  5. Bence gidilebilir. Bu konuda oraları çok iyi bilen dostum Zafer Gürhan’a sorunuzu aktardım. Yanıtını sizinle paylaşacağım. Şelalenin düşme noktasındaki gölcüğe girebilirsiniz kuşkusuz, ama yüzmek için yeterli büyüklükte değil.

  6. Ekrem Bey,
    Zafer Gürhan’ın sizin için hazırladığı krokiyi meil adresinize gönderdim. Size 2 parkur önermekte; bence her ikisini de deneyin. Ya da birinden gidip diğerinden dönebilirsiniz. Kolay gelsin. Selamlar..

  7. Şey, Şinasi Amca ben yorum yapmayacaktım, bir soru soracaktım. Bornova ile Suuçan Şelalesi arasındaki mesafa kaçtır, kaç saatte Suuçan Şelalesine varılabilir?

  8. Sevgili Dostlar,
    Suuçan Şelalesi ile ilgili sorularınızı Rehberimiz Zafer Gürhan’a aşağıdaki mail adresinden direkt olarak yöneltebilirsiniz. Eminim zevkle yanıtlayacaktır. Hem zaman kaybetmemiş olursunuz, hem de en doğru bilgiye ulaşırsınız. Sevgiler..
    Zafer Gürhan : zagurhan@gmail.com

  9. Suuçan Şelalesini nerede olduğunu uzun zamandır arıyordum, en açıklayıcı bilgiyi sizin yazınızda buldum. İlk fırsatta gitmeyi düşünüyorum. Ancak tam olarak mevkisini anlamadım. Manisa’dan ulaşım hakkında bilgi verebilirseniz, çok minnettar olurum. Bol keşifler dilerim…. (Tanzanya-Dar es salaam-maydın)

  10. Manisa’dan Menemen’e gelirken Çukurköy’e geçerseniz, oradan şelaleye gidişi karşılaştığınız herhangi bir kişi kolayca tarif edebilir. Ayrıca şelalenin diğer köyler ve yollarla bağlantılarını gösteren bir krokiyi mail adresinize gönderdim. İyi etkinlikler dilerim.

  11. İlgi ve alakanıza çok teşekkürler. Malimi kontrol ettim göremedim; size zahmet tekrar gönderir misiniz? Saygılar (maydın)

  12. Mail adresinize (mehmetgobul@gmail.com) tekrar gönderdim. Eğer gene bulamazsanız başka bir mail adresi yazın oraya göndereyim .

  13. ŞİNASİ ABİ SELAMLAR
    ERCAN ŞÖLEN BEN
    BEN ŞELALEYİ MENEMENLİ OLAN DAĞCI DÜKKANIMIZA GELEN İZCİLERDEN DUYMUŞTUM.
    ALİAĞALI OLMAM VE BİZİM(SAMURLU) KÖYÜNE YAKIN OLMASI VESİLESİ İLE 1996 YILINDA OUTDOR DERGİSİNDEN LEVENT YILDIRIMLA FOTOĞRAF ÇEKMEK İÇİN ŞELALEYİ KEŞFETTİK.
    HATIRLADIĞIM KADARIYLA LEVENT YILDIRIM TARAFINDAN ÇEKİLEN BU FOTOĞRAFLAR BİR İKİ GAZETEDE BU DÖNEMDE YAYINLANMIŞTI.
    GURUPLARIN YÜRÜYÜŞ PROGRAMINDA O ZAMANA KADAR OLMAYAN ASKERLİK ÖNCESİNDE BİR İKİ GURUP DOĞA YÜRÜYÜŞÜ GÖTÜRDÜM 1997 -1998 YILIYDI. ASKERLİK DÖNÜŞÜ TÜM GURUPLARIN YÜRÜYÜŞ PARKURLARINA GİRMİŞ BİLİNEN BİR ROTA HALİNE GELMİŞTİ.
    MEVKİ OLARAK ALİAGA VE MANİSA’NIN MURADİYE İLÇESİ SINIRINDA KALIYOR.

  14. Merhaba Ercan Şölen,
    Seyahatte olduğum için geç yanıtlıyorum.Verdiğin bilgiler için teşekkür ederim. İyi etkinlikler dilerim.
    Şinasi Yüksel

  15. İyi akşamlar Şinasi Bey. Ben TED ALİAĞA KOLEJİ’NDEN Taha Doğukan KUSANÇ.Biz Coğrafya öğretmenimiz Huriye ŞANEL ve arkadaşım Emre Umut BÜLBÜL ile birlikte bir TÜBİTAK projesi hazırlıyoruz; SUUÇAN Şelalesi’yle ilgili. Bu konuda sizin bize yardımcı olabileceğinizi düşünüyorum. Çünkü SUUÇAN şelalesi’ne gitmişsiniz ve oranın coğrafi konumuyla ilgili bilgilere sahipsiniz. Cevabınızı bekliyorum ve yardımlarınızdan dolayı şimdiden teşekkür ederim.

  16. sELAMLAR

    BİZ 3-4 KİŞİ GİTMEYİ PLANLIYORUZ BUGÜNLERDE NELER ÖNERİRSİNİZ ?

    TEŞEKKÜRLER.

  17. Merhaba
    Biz Alsancak’tan şelaleye gitmek için izban kullanarak Menemen’e gitmeye karar verdik. Menemen’den Çukurköy’e nasıl gidileceğine dair bilginiz var mi? Teşekkurler.

  18. Ben bugüne kadar Çukurköy’e kendi otomobilimle veya kulüp taşıtı ile ulaştım. Tahmin ediyorum ki Menemen’den Çukurköy’e dolmuşlar vardır. Zira Çukurköy’e en yakın ilçe Menemen’dir.

  19. Merhabalar Şinasi bey

    Şelalenin koordinatları var mı ? Veya googlemapsten işaretleyip gösterebilir misiniz ?

    Teşekkürler.

  20. merhabalar suuçan şelalesine yakın yerde kamp yapılabilir mi acaba çadır kurmayı düşünüyoruz ama sizce uygun yer mevcut mu ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *