Doğa Sporlarına Nasıl Başladık?

Doğa sporlarını kırklı yaşlarımızda duyduk ve hemen hayatımızın önemli bir aktivitesi haline getirdik. Halen 35’inci yılımı yaşadığım doğa sporları hayatımıza nasıl başladığımı yazmak istiyorum.

1982 yılında Dr.Necmettin Erkan’ın Yaşam Boyu Spor isimli kitabını okuduktan sonra düzenli olarak spor  aktiviteleri yapmaya başlamıştım. Necmettin Hoca’nın önerdiği gibi “haftasonu atleti” olmamak için haftaiçinde de aktiviteler yapıyor ve bunları da kaydederek haftayı yeterli bir puanla bitirmeye çalışıyordum. Petkim’in Aliağa lojmanlarındaki arkadaşlarla futbol, voleybol ve tenis oynuyorduk. Ben bunlara ilave olarak düzenli olarak koşular yapmaktaydım. Ya sabah erken saatlerde ya da akşamları mesai sonrasında lojmanlar arasındaki yollarda koşuyordum. Petkimlilere yararlı olmak amacıyla bu konulardaki bilgilerimi “Siyabospor” başlığı ile Petkim Dergisi’nde yayınladım. Siyabospor, sağlık için yaşam boyu spor kelimelerinin baş harflerinden yararlanarak, sağlıklı bir yaşam için yapılan spor çalışmalarına verdiğim bir isimdi.  Daha sonra Petkim futbol stadında ‘Sağlıklı Yaşam Koşuları’ ismiyle düzenli koşular düzenledim. Katılımcıları 20 kişilik gruplar halinde Petkim Kütüphanesi’nde bilgilendiriyor ve kendilerine yaş gruplarındaki koşu programlarını takdim ediyordum. Sağlıklı Yaşam Koşuları programına 32’si kadın olmak üzere toplam 138 kişi kaydoldu ve 4 Mart 1991 tarihinde Petkim stadında şenlik havasında etkinliklere başladık. Katılımcılar haftada 3 gün mesai bitiminde kendi programlarınlarına göre koşmak üzere stada geliyorlardı. Haziran ayından itibaren koşu programları Saat 21’den sonra uygulanıyordu. Ve sonuçta Petkim Stadı tüm Petkimlilere açılarak yürüyüş ve koşu alışkanlığı da yaygınlaşarak devam etmiştir.

Bu yazının konusu olan doğa sporlarına dönecek olursam, Petkimlilerle yaptığımız haftaiçi koşu uygulamalarının devamı olarak haftasonlarında da bir etkinlik yapmak istiyordum. Örneğin İzmir çevresindeki ormanlarda yürüyüşler yapabilirdik. Ancak o zamana kadar Aliağa çevresini dahi pek bilmiyordum. Bir arkadaşım Petkim EG fabrikasında görev yapan Feridun Öztürk’ün “Dağcı” olduğunu ve bizleri bu amaca uygun bir yere götürebileceğini söyledi. Hemen kendisini aradım ve talebimi aktardım. Feridun Öztürk isteğimize şevkle olumlu yanıt verdi ve Yamanlar Dağı’ndaki Karagöl’e yürümek üzere bir program önerdi. Etkinliği haber vermek için bir ilan hazırladık ve tüm Petkimlilere duyurduk.

HIKING – KARAGÖL’E DAĞ YÜRÜYÜŞÜ
– 24 MART PAZAR SAAT 8’DE KOŞU ALANI GİRİŞ KAPISI ÖNÜNDE BULUŞMA,
– OTOBÜSLE EMİRALEM’E,
– EMİRALEM’DEN SN.FERİDUN ÖZTÜRK REHBERKİĞİNDE “DAĞ YÜRÜYÜŞÜ”,
– 2.5 SAAT SONRA KARAGÖL’E VARIŞ,
– DİNLENME VE KAYINTI,
– AYNİ YOLDAN EMİRALEM’E,
– OTOBÜSLE PETKİM’E DÖNÜŞ.
NOT: Rehberimiz beraberimizde bir sandviç, bir elme ve FOTOĞRAF MAKİNESİ getirmemizi önermektedir.
Kayıtlar Şinasi Yüksel’e

Ayşen ve o zamanlar henüz 11 yaşında olan Can ile etkinliğe katıldık. 24 Mart 1991 sabahı 12 yetişkin 2 çocuk kendi araçlarımızla geldiğimiz Emiralem Köprü mevkiinde yürüyüşe başladık. Herkesin yürüyüş ayakkabıları uygun değildi, rehberde bile sırt çantası yoktu. Kolayca tahmin edilebileceği gibi ne kıyafetler ne yürüyüş malzemeleri bir doğa yürüyüşü için tam ve yeterli değildi aslında, ama gençtik ve heyecanlıydık!

Karagöl’e kadar kaç saatte yürüdük hatırlayamıyorum, ancak göl kenarında mola verdiğimizde çok yorulmuştuk. Hemen çantalar açıldı ve getirdiğimiz yiyeceklere yumulduk. Bu benim ilk doğa sporu sandviçimdi ve sonraki etkinliklerde de hep bir adet sandviçim oldu.

Karagöl kenarındaki bu keyifli molayı uzatmak istiyorduk, ancak dönüş gözümüzde büyüyordu, fazla oyalanmadan harekete geçtik. Nitekim öyle de oldu ve dönüş tahminimizden uzun sürdü. Bazı genç arkadaşlarımızın çok zorlandıklarını hatırlıyorum. Ama öyle veya böyle, sonunda yürüyüş başlangıç noktasına geldik ve neticede etkinliği kazasız belasız bitirmenin keyfiyle Petkim’e döndük.

Karagöl etkinliği Petkim dergisinde konu oldu ve epeyce ilgi çekti. Sonraki haftasonlarında başka bir etkinlik talebi olmadı. Oysa bu etkinlik benim hayatımda yepyeni bir sayfa açmama vesile oldu.

Böylece İzmir çevresinde harika ormanlar olduğunu görmuş oldum. Buralara geziler ve spor etkinlikleri düzenlenebileceğini hissettim. Nitekim sonrasında öğrendim ki pazar sabahları Konak iskelesi yanındaki otoparkta Dokuz Eylül Doğaseverler grubu ismiyle toplananlar Akedemisyen Orhan Terzioğlu liderliğinde organize edilen  etkinliklere  katılıyorlarmış. Bunu öğrenir öğrenmez bir sonraki Pazar Ayşen’le Aliağa’dan gelip doğaseverlere katıldık.

Ve böylece doğa sporları hayatımız başladı. Önceleri Kani Çelikel liderliğindeki ağırlığı Karşıyakalı olan İzmirli doğaseverlerle, sonra İdadik, PetkimTrek, Çanak ve Villakent Komşuluk grupları ile yıllar yıllara eklendi ve bugünlerde 35. sezonumda 1200 küsür sayılı etkinliklere ulaştım. Halen devam ediyoruz; ben de “sahnede” bırakmayı hayal ediyorum!

Doğa sporları hayatımın bu ilk etkinliğinde çekilen fotoğraflardan hazırladığım albümü aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.

Not: Aşağıdaki fotoğrafları, herhangi birine tıklayıp, açılan penceredeki veya klavyeniz üzerindeki ok işaretleri yönünde izleyebilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *